Mitä on hyvä elämä?

IMG_1803Elämä on oman elämän ohjaksissa pysymistä, tunteiden vuoristorataa, kellon kanssa kilpaa juoksemista, raastavia ihmissuhteita ja sisäisen äänen pälpätystä. Se on myös onnen hetkiä, tasapainoa, seesteisyyttä, läsnäoloa, iloa, kunnioittavaa puhetapaa, itsensä kuuntelemista ja tunteiden voimaa.

Näitä ja monia muita asioita pohtivat osallistujat tiistaina päättyneessä kuuden viikon Hyvä Elämä -valmennuksessa. Miten päästää irti asioista, joihin ei voi vaikuttaa? Miten oppia ohjaamaan omaa elämäänsä ja ottaa vastuu omista tunteistaan? Jos olet vuosikymmeniä toiminut ja ajatellut tietyllä tavalla, ei muutos tapahdu hetkessä, mutta pienin askelin se on mahdollista.

Voit valita, haluatko pysyä tässä vai haluatko kehittyä? Täydellistä, kaikille sopivaa hyvän elämän reseptiä ei voi määrittää. Yhden onnen hetki on täydellinen aamulatte, toisen lenkki metsässä koiran kanssa, leipominen lasten kanssa, aikaa lukea kirjaa, kahvakuulatreeni tai käsityöt.

Uskallan kuitenkin nostaa esiin muutaman onnellisuuteen vaikuttavan asian, jotka ovat hyvän elämän olennaisia tukipilareita.

Pysähtyminen. Jokainen valmennettava, aina, on kokenut voimistavaksi jo sen, että on saanut (ihan luvan kanssa) hetkeksi pysähtyä omien ajatustensa seuraan. Oivalluksia ei voi syntyä ilman tilaa ajatella.

”Meillähän on yleensä hirveä ajatussekamelska päässä ja se estää näkemästä kirkkaasti. Koen, että meille tarjoamasi välineet auttavat ohittamaan  ajatushälyn ja vievät ”oikotietä” perille.”

Itsetuntemus. Sanotaan, että oma mieli on hankala koulutettava. Totuus on kuitenkin, että mitä paremmin tunnet varjopuolesi ja kiitetyt – tai peitellyt – vahvuutesi, sitä helpompi sinun on kukoistaa.

”Valmennuksen avulla opin tunnistamaan ja konkretisoimaan niitä pieniä käytännön askelia, joilla voin muuttaa ajatuksiani ja toimintaani. Kiitos.”

Kiitollisuus. Omia tunteitaan voi oppia ymmärtämään ja ohjaamaan. Taito tuottaa itselleen myönteisiä tunteita lisää kokemusta elämän mielekkyydestä. Keskittyminen hyvään elämässäsi tekee elämästäsi onnellisemman.

”Valmennuksen avulla sain valoa elämään ja löysin kiitollisuuden, itseni kunnioittamisen ja elämän myönteisyyden. Oivalsin, että asioita, joihin en voi vaikuttaa, ei kannata kantaa taakkana vaan päästää irti, jolloin vapautuu energiaa minulle tärkeisiin asioihin. Valmennuksessa sain työkaluja näiden asioiden työstämiseen.”

Uteliaisuus. Uskalla kysyä tyhmiä kysymyksiä ja innostua uusista asioista. Uskalla laajentaa mukavuusaluettasi ja tutustua uusiin ihmisiin. Tämä kantaa pitkälle, sillä tutkimusten mukaan senioritkin voivat sitä virkeämmin, mitä kiinnostuneempia he maailmassa tapahtuvista asioista ovat.

 ”Kiitos mukavalle joukolle ja ennen kaikkea sinulle! Olipa mahtavaa, että uskaltauduin mukaan :)”

 

(Kursivoidut tekstit valmennusten palautteista.)